DE BATAAFSCHE REPUBLIEK Tekstvak: De Bataafse Republiek (1795Ė1806) (in de toenmalige spelling Bataafsche Republiek), vanaf 1801 het Bataafs Gemenebest geheten, was een republiek die het grootste gedeelte van het huidige Nederland omvatte. 
De republiek was gevormd naar voorbeeld en met militaire steun van de Franse Republiek, waarvan de Bataafse Republiek een zusterrepubliek was en de facto een vazalstaat. 
Op 1 maart 1796 kwam voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis een nationaal en democratisch gekozen parlement bij elkaar. 
In 1802 werd een commissie gevormd die een grondwet (bestuursregeling) voor de kolonie moest ontwerpen. 
Aan de Bataafse Republiek kwam een einde bij de stichting van het Koninkrijk Holland in 1806.

Lodewijk Napoleon Bonaparte was geen Oranje, maar wel de eerste koning van Nederland. Hij hield op 23 juni 1806 samen met vrouw en kinderen zijn officiŽle intocht in Den Haag. Lodewijk was tegen zijn zin getrouwd met de beeldschone Hortense de Beauharnais, de dochter van de eerste vrouw van zijn broer Napoleon. Het was een ongelukkige verbintenis. De koningin van Holland had een hekel aan het klimaat in haar nieuwe vaderland en verbleef vaak buitenslands.

Het Koninkrijk Holland was geen lang leven beschoren. Al op 1 juli 1810 deed Lodewijk Napoleon onder dwang van zijn broer, keizer Napoleon, afstand van de troon en reisde af naar het buitenland. Op 9 juli lijfde de keizer het Koninkrijk Holland in bij Frankrijk.

Tekstvak: Portret van Lodewijk Napoleon, koning van Holland van 1806 tot 1810. 
Tekstvak: Portret van Hortense de Beauharnais, koningin van Holland, echtgenote van koning Lodewijk Tekstvak: In 1816 wordt Nederlands-IndiŽ  door de Britten teruggegeven aan Nederland. 

Nederlands-IndiŽ, ook bekend als Achter-IndiŽ, Nederlands-Oost-IndiŽ, Oost-IndiŽ en IndiŽ, of informeel als de Oost, was vanaf 1816 de gebruikte officiŽle benaming voor alle in de Indische Archipel door de Nederlandse staat gekoloniseerde gebieden.
De Nederlandse aanwezigheid dateert van het eind van de 16e eeuw, kort voor de oprichting van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) die onder meer op Java enkele bezittingen en in de Molukken een aantal eilanden bezat. Na de nationalisatie van de VOC in 1798 gingen die over op de toenmalige Bataafse Republiek. De naam 'Nederlands-IndiŽ' kwam bij de VOC in de jaren 1620-1622 al voor, als 'Nederlandsch-India'. 

De naam  Nederlandsch-IndiŽ  werd echter pas officieel op 19 augustus 1816.