Naam bedrijf

DIENSTPLICHT IN INDIË, PAGINA 3

DIENSTPLICHTIGEN L.S.K. 1948

Tekstvak: Donderdag 22 juli 1948

Vandaag werd uit een betjak op pasar Senen een granaat geworpen naar mensen die uit de bioscoop Rex kwamen, waarbij veel militairen. Ook ik zat erbij. Ik had   ontzettend veel geluk, dat ik daarvan niet de dupe werd. Er waren echter wel gewonden. Uit nader onderzoek bleek dat de granaatwerper onze  kok was. Hij was in het bezit van een lijst waarop de namen waren vermeld van de militairen die hij de volgende morgen tijdens het ontbijt zou vergiftigen. Dit werd ons op het appèl op 23 juli 1948  medegedeeld.

Tekstvak: Zaterdag 24 juli 1948
Tekstvak: We hadden vandaag een prachtig uitstapje naar Pasar Ikan (Vismarkt), gelegen in Batavia-Benedenstad. Pasar Ikan werd gebouwd in 1631 aan de oostkant van de rivier de Ciliwung. In 1636 werd de markt verplaatst naar de westzijde van de Ciliwung Rivier. Twee kanalen grenzen aan deze markt, namelijk de Maleische gracht en de Kali Besar. Veel verschillende bootjes en vlotten voeren verse vis aan. We keken hier onze ogen uit. Erg bedrijvig en buitengewoon interessant. Hieronder 2 prachtige afbeeldingen.
Tekstvak: Vrijdag 27 augustus 1948
Ik moest vandaag wachtlopen in Tandjong Priok bij een neergestorte Auster.

Woensdag 31augustus 1948

 

In Batavia was het op dinsdag 31 augustus 1948 een grote feestdag, waar veel activiteiten plaatsvonden, i.v.m. het 50-jarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina, tevens haar,maar ook mijn geboortedag (ik werd vandaag 20jaar) en ook de troonsbestijging van Kroonprinses Juliana op 6 september 1948 (zie verder bij die dag). Ik wil aan beide dagen de nodige aandacht aan besteden in tekst, maar ook in beeld. Van beide dagen  is dus een artikel opgenomen. In Batavia was het op 31 augustus 1948 een grote feestdag, waar veel activiteiten plaatsvonden, zie de foto’s hieronder.

Tekstvak: In Batavia brachten schoolkinderen die stonden opgesteld voor het paleis van de landvoogd een zanghulde. Er was een militaire parade van landmacht, marine en luchtmacht, voorafgegaan door een militaire kapel, bijgewoond door o.a. militairen uit verschillende landen. Er was een luchtvaartshow op vliegveld Tjililitan, met een tentoonstelling in een hangar, in formatie overvliegende vliegtuigen, een B-25 die op één motor vloog’, bommen afwierp en een dropping van parachutisten, onder grote publieke belangstelling. 
Strandvertier bij de jachtclub van Tandjong Priok, waar de landvoogd gouverneur-generaal Van Mook het draakjacht de "Koningin Wilhelmina" te water liet, een geschenk van in Nederland woonachtige Indiërs aan de Koninklijke Bataviase Jachtclub. Ook inspecteerde hij een rij gepavoiseerde zeilschepen die in de haven lagen. Optocht van auto's en versierde wagens in Batavia in Weltevreden, waaraan ook padvinders en bedrijven, o.a. KLM, deelnamen. Cor van Houten tijdens de feestvreugde.
Tekstvak: Maandag 6 september 1948
Onder zeer grote belangstelling is op 6 september 1948 een plechtige vlaggen-parade gehouden op het voorerf van het paleis van de Luit. Gouverneur-Generaal aan het Koningsplein-Noord. Hieraan werd deelgenomen door drie detachementen van de Kon.Marine, de Kon.Landmacht en het Kon.Ned.Ind.Leger, alsmede de Stafmuziek van het KNIL en de Paleiswacht. 
Tekstvak: Dinsdag 14 september 1948

Hierna volgen enkele foto’s die gemaakt zijn in of bij ons kamp in Gunung Sahari Binnen, vlakbij het vliegveld Kemajoran.
Tekstvak:      Jo Roos op zijn tempatje            Timon Visser en Jo Roos  
Op de rechterfoto : Jo Roos, Johan Metzlar, Frans van Wely en Jaap Molenaar

Zaterdag 18 september 1948

 

We bezochten vandaag met enkele sobats de bekende Pasar Baroe. Pasar Baroe (Nieuwe Markt) is een groot winkelcentrum. Het winkelcentrum werd gesticht in 1820 en is hiermee het oudste winkelcentrum in Batavia. Het ligt in Weltevreden in de Benedenstad. Er hebben hier veel Chinezen een zaak. Dit was een  bij militairen erg in trek zijnde markt. We kwamen hier vaak. Lekker eten en heerlijk ijs. (Es Shanghay)

Tekstvak: De twee laatste foto’s van de Pasar Baroe. Jo met een sigaret in zijn mond. In Chinees restaurant Padang aten we nogal eens, omdat het heel wat lekkerder was dan uit de gamellen in het kampement.