ZWARTE BLADZIJDEN IN DE VADERLANDSE GESCHIEDENISTekstvak: ZWARTE BLADZIJDEN IN DE VADERLANDSE GESCHIEDENISTekstvak: Ik heb gemeend om aan deze zwarte bladzijden enige aandacht te schenken, omdat deze deel uitmaken van het koloniale tijdperk en het mag duidelijk zijn dat het gaat om de vaderlandse activiteiten in de het voormalige Nederlands-Oost-IndiŽ.

Jan Pieterszoon Coen, held of schurk?

afbeelding van Westerling, Raymond Paul Pierre

Bondowoso (Oost-Java)


Bij een transport van 100 Indonesische gevangen in drie afgesloten goederenwagens† (zie hiernaast)† kwamen in november 1947 46 gevangenen door verstikking om het leven. Door miscommunicatie hadden de verantwoordelijke Nederlandse militairen geen aandacht geschonken aan de toestand waarin de gevangenen zich bevonden.

 

 

Gendang (Borneo)
Op 28 februari 1949 schoten soldaten van een Nederlandse patrouille 30 krijgsgevangenen dood. De lijken gooiden ze in een rivier. Leden van de patrouille verklaarden dat de slachtoffers hadden weten uit te breken, waarbij twee militairen gewond waren geraakt. De overspannen sergeant gaf daarop het bevel de gevangenen dood te schieten


Malang (Oost-Java)
16 Indonesische krijgsgevangen werden op 2 en 3 maart 1949 in Malang doodgeschoten door een Nederlandse patrouille. Twee hoofdofficieren legden later volledige bekentenis af dat zij opdracht hadden gegeven tot deze moorden.

Tjiamis (West-Java)
Leden van het Korps Speciale Troepen liquideerden op 13 en 16 april 1948 enkele gevangen in Tjiamis. De lijken bleven onbegraven achter. Een brigadecommandant schreef in een aantekening over de KST 'dat deze troep reeds vrij aardig over het paard is getild en daardoor volkomen uit de hand loopt van commandanten'. Het korps was vaker betrokken bij het doden van gevangen zonder militaire noodzaak en zonder proces.

†Peniwen (Oost-Java)
Tijdens een 'zuiveringsoperatie' op 19 en 20 februari 1949 doodden Nederlandse militairen zonder militaire noodzaak 4 of 5 IndonesiŽrs, toen hun werd bevolen werd een kerk te verlaten die dienst deed als ziekenhuis. De zaak kwam aan het licht via een bericht in het bulletin van de Nederlandse Hervormde Kerk van 22 maart 1949.

NEDERLAND WAS EEN SCHATRIJKE KOLONIE ARMER EN EEN NAUWELIJKS TE ACCEPTEREN DESILLUSIE RIJKER.