De jaren 1945-1949 staan helemaal in het teken van de Indonesische kwestie. Direct na de Japanse capitulatie roepen Soekarno en zijn nationalistische medestanders de onafhankelijke Republiek IndonesiŽ uit.

Nederland erkent de Republiek niet en zet alles op alles om Nederlands-IndiŽ te behouden. Het parlement en het overgrote deel van de bevolking steunt het kabinetsbeleid. Perioden van diplomatie en onderhandeling wisselen af met perioden van strijd.

Links : een film met fragmenten uit de strijd in IndiŽ

Tekstvak:                       SOEKARNO                                 SOEKARNO EN HATTA
Tekstvak: Onafhankelijkheid
Toen de Japanners op 17 augustus 1945 capituleerden dachten de Nederlanders hun gezag in de kolonie te kunnen herstellen. De Indonesische nationalisten dachten hier heel anders over en Soekarno en Hatta riepen op 17 augustus 1945 eenzijdig de Republiek IndonesiŽ uit. 
Er zou nog een oorlog van vier jaar voor nodig zijn tot Nederland de onafhankelijkheid van IndonesiŽ zou accepteren. Op 27 augustus 1949 erkende Nederland onder druk van de internationale gemeenschap de Republiek IndonesiŽ. Soekarno was de eerste president en Hatta werd zijn vice-president. 
NEDERLANDS-INDIň, KOLONIE VANAF 19 AUGUSTUS 1816, PAGINA 2
Tekstvak: Klik hieronder