HET BLOEDBAD VAN RAWAGEDE

Het bloedbad van Rawagede vond plaats op 9 december 1947 in het dorp Rawagede, het huidige Balongsari (West-Java), op zo’n 100 kilometer ten oosten van Batavia (na de severeiniteitsoverdracht Jakarta).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ruim vierhonderd mannen uit het dorp Rawagede werden door Nederlandse militairen geëxecuteerd. De inval maakte deel uit van de eerste politionele actie in Indonesië. Het Nederlandse leger probeerde door middel van die acties de onafhankelijkheid van Indonesië, die kort daarvoor was uitgeroepen, in de kiem te smoren of zo nodig te vertragen.

Volgens de Nederlandse militairen zou een guerrilla-commandant zich schuilhouden in het dorp op West-Java. Toen de bewoners dat ontkenden werden ze bijeen gebracht en werden ruim vierhonderd dorpsbewoners doodgeschoten. Volgens een onderzoek van de Verenigde Naties was het optreden van het Nederlandse leger ‘opzettelijk en meedogenloos’. Het Comité Nederlandse Ereschulden stelde later vast dat tijdens de actie 431 mensen om het leven kwamen, vrijwel alle mannen uit het dorp.

 

Hieronder enkele foto’s. Dit gruwelijke gebeuren wordt afgesloten met filmbeelden.

 

 

De begraafplaats in RAWAGEDEFILMBEELDEN VAN DIT VRESELIJKE GEBEUREN